Vliv zdanění na růst spotřebních výdajů domácností - Polánková, Luďka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou daňových dopadů na spotřební vydání vybraných příjmových skupin domácností. Úvodní část je věnována historickému vývoji daní ze spotřeby v členění na daň z přidané hodnoty a jednotlivé selektivní spotřební daně, které jsou dále rozebírány spolu s vymezením pojmů životního a existenčního minima v teoretické části práce, jenž rovněž pojednává o příjmové a výdajové situaci obyvatel ČR ve zvoleném meziobdobí včetně podrobné analýzy spotřebních vydání vybraných typů domácností. V praktické části jsou porovnávány daňové dopady na spotřební vydání celkem tří příjmových skupin domácností, v rámci nichž je vždy samostatně stanovena progresivita daně z přidané hodnoty a progresivita selektivních spotřebních daní, jejichž součet udává celkové zatížení spotřebních výdajů daněmi ze spotřeby u každé z těchto domácností. Cílem práce je tedy zhodnocení dopadů zdanění u daní ze spotřeby pro vybrané příjmové skupiny domácností vedoucí k zobecnění dosažených výsledků.
The Taxation Impact on Consumption Spending of Households
Keywords: daňový dopad; spotřební vydání; domácnost; daně ze spotřeby; daň z přidané hodnoty; selektivní spotřební daně; tax strokes; consumer´s expenses; household; consumer taxes; value added tax; particular consumer´s taxes