Spolkový život v Třeboni a jejím okolí v první polovině 20. století - Dušáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Spolkový život v Třeboni a jejím okolí v první polovině 20. století je zaměřena na problematiku kulturně-společenských aktivit v jihočeské Třeboni. Z obsahového hlediska ji lze rozdělit do čtyř stěžejních celků. První část se věnuje spolkové činnosti v obecné rovině a zmiňuje vývoj příslušné legislativy. Navazující kapitoly směřují pozornost k dějinám, obyvatelstvu a správě města Třeboň. Patřičný prostor je věnován městským lázním a osobě Václava Hucka, který se svým působením nesmazatelně zapsal do třeboňských dějin. Pozornost je věnována třem základním sférám jeho aktivit - pedagogické činnosti, angažovaní v regionálních spolcích a lázeňství. Následuje hlavní část věnovaná osmi místním spolkům. Cílem práce je především vypracovat obraz jednotlivých spolků a jejich následná komparace. Velký důraz bude kladen na okolnosti vzniku, počty členů, zaměření činnosti a finanční záležitosti vybraných spolků. Dalším záměrem diplomové práce je zhodnocení přínosu spolkové aktivity v každodenním životě na regionální úrovni. Třeboň takovou oblastí bezesporu byla.
Club life in Třeboň and in its outskirts in first half of 20th century
Keywords: spolkový život; Třeboň; Hucek; 20. století; Club life; Třeboň; Hucek; 20th centruy