Regionální politika Evropské unie - Švecová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
V této bakalářské práci je popsán základní vývoj Regionální politiky Evropské unie. Práce je strukturována do jednotlivých kapitol, které se zabývají stručným historickým přehledem, dále pak pojmem Regionální politiky jako takové a jednotlivými obdobími Regionální politiky. Tato období jsou tvořena klíčovými Programovými obdobími, začínající rokem 1957 a končící aktuálním obdobím 2007-2013. Cílem je zpracovat výstup jako metodický materiál, který bude obsahově přehledný a může sloužit jako pomůcka při studiu Regionální politiky EU. Aktuální období Regionální politiky EU 2007-2013 je v něm rozebíráno nejpodrobněji. Zpracování je založeno na prostudování rozsáhlých zdrojů, ze kterých byly čerpány informace a data jako podklad pro rozpracování jednotlivých témat. Zmíněnými zdroji byla odborná literatura zabývající se danou tématikou, statistické údaje, specifické dokumenty týkající se Evropského společenství a jeho Nařízení, z nichž se většina vyskytuje v elektronické podobě. Proto jsou čerpány z internetových portálů Evropské unie. V práci byly využity heuristické metody, zejména v internetovém prostředí, včetně analýzy zdrojů, informací, komparační metoda srovnání daných údajů pro konkrétní regiony a Programová období.
Regional Policy of European Union
Keywords: Stručná historie Evropské unie; Regionální politika; Strukturální politika; Strukturální fondy; Politika soudržnosti; Programová období.; The brief history of European Union; Regional Policy of European Union; Structural Policy of European Union; Structural Funds; Cohesiveness Policy of European union; Programming perion.