Terapeutická komunita Mýto a její vliv na sociální fungování klientů s duševním onemocněním, zejména schizofrenií - Houška, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá vlivem Terapeutické komunity Mýto (dále jen TK Mýto) na sociální fungování osob s duševním onemocněním, zejména schizofrenií. V teoretické části je popsáno onemocnění schizofrenie, příčiny jeho vzniku, projevy či popis jednotlivých typů. Je zde také popsán princip Terapeutické komunity obecně, jako je její legislativní rámec a hlavní principy. Konkrétně je zde popsána TK Mýto a její fungování. Cílem práce je porovnat a vyhodnotit názory a stanoviska klientů před a po pobytu v TK Mýto a jejich vyhodnocením zjistit, zda u klientů došlo ke změnám v oblasti sociálního fungování. Od cíle se odvíjí část praktická, která vyhodnocuje názory a stanoviska klientů, kteří úspěšně absolvovali celý pobyt v TK Mýto. Hodnocení sociálního fungování proběhlo v oblasti bydlení, sociální, zdravotní, oblasti volného času a klienti hodnotili pobyt v TK Mýto i celkově. Porovnáním názorů a stanovisek klientů, před a po pobytu v TK Mýto, práce konstatuje, že pobyt v TK Mýto má pozitivní vliv na sociální fungování klientů, kteří absolvovali celý pobyt.
Therapeutic community Mýto and its influence on social functioning of clients suffering from mental illnesses, particularly schizophrenia
Keywords: schizofrenie; psychóza; terapeutická komunita; sociální fungování; sociální rehabilitace; komunitní setkání; schizophrenia; psychosis; therapeutic community; social functioning; social rehabilitation; community meeting