Česká pirátská strana v lokální politice - Pekař, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá působením České pirátské strany na české politické scéně. Přibližuje její vznik, formování programu, úspěchy v uplynulých volbách a přípravu na volby nadcházející. Analyzuje volby do obecních zastupitelstev v roce 2014, které se staly pro Českou pirátskou stranu nejúspěšnější z hlediska počtu zvolených zastupitelů. Definuje orgány obce tak, jak jsou uvedeny v příslušném zákoně. Přibližuje princip fungování komunálních voleb, jejich systém, používanou volební metodu i zásady, které je nutné dodržet, chce-li strana ve volbách kandidovat. Představuje typologii koalic na komunální úrovni a analyzuje typ koalic ve vybraných obcích. Seznamuje čtenáře s volebním programem České pirátské strany pro volby do zastupitelstev obcí 2014, úspěšnými pirátskými kandidátkami ve vybraných obcích. Věnuje se podrobné analýze naplňování volebních slibů zvolených pirátských zastupitelů a způsobům, jakými zastupitelé pirátskou politiku realizují. Porovnává chování České pirátské strany v koalici a v opozici.
Czech Pirate Party in local politics
Keywords: Česká pirátská strana; komunální volby; volby do zastupitelstev obcí; typologie koalic; orgány obce; volební systém; Czech Pirate Party; local election; Election to Municipal Council; coalition typology; local government; electoral system