Vliv teploty vody na toxicitu volného amoniaku pro ryby a na množství amoniaku produkovaného rybami - Mecko, Jozef (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je stanovení akutní toxicity volného amoniaku pro ryby v závislosti na teplotě vody a stanovení produkce amoniaku rybami v závislosti na teplotě vody Byl proveden test akutní toxicity na Poecilia reticulata podle ČSN EN ISO 7346-2 a stanovení akutní letální toxicity látek pro ryby. Dále byl proveden test na vylučování amoniaku kaprem obecným při různých teplotách vody. Ryby byly rozděleny po dvou kusech do nádrží a teplota vody byla v nádržích udržována na dvou úrovních. Následující test byl prováděn obdobných způsobem s tím rozdílem, že rybám byl aplikován do trávicího traktu sondou škrobový gel s přídavkem NH4Cl. Kontrolním rybám byl aplikován škrobový gel bez přídavku NH4Cl. Byla sledována koncentrace amoniaku ve vodě a rybám byla odebrána krev na stanovení hematokritových a biochemických hodnot. Na základě těchto hodnot bude vyhodnocena produkce amoniaku jednoho druhu ryby v závislosti na teplotě vody.
Influence of water temperature on toxicity of free ammonia for fish and on amount of ammonia produced by fish
Keywords: kapr obecný; Poecilia reticulata; krevní plasma; akutní toxicita; letální koncentrace; common carp; Poecilia reticulata; plasma; accute toxicity; lethal koncetration