Pohled střední generace na stáří a stárnutí - Kocmanová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce pojednává o pohledu současné střední generace na stáří a stárnutí. Práce je zaměřena na charakter pohledu, tedy zda je pozitivní, neutrální či negativní. Práce je rozdělena na dvě části. První část práce pojednává o názorech a přístupech ke stáří a stárnutí v současné společnosti. Hlavním cílem první části práce je zmapování názorů a přístupů ke stáří a stárnutí vyskytujících se ve společnosti. Druhá část je částí výzkumnou, kde je představena analýza dat, kvantitativní šetření respondentů v otázkách pohledu na stáří a stárnutí. Hlavním cílem druhé části práce je zjištění aktuálního pohledu současné střední generace na stáří a stárnutí. Kvantitativní výzkum je proveden metodou dotazování prostřednictvím techniky standardizovaného dotazníku, zkoumajícího pohled na stáří a stárnutí. Z výzkumu je patrné, ţe střední generace pohlíţí na stáří a stárnutí pozitivně. Dále z výzkumu vyplývá, ţe rozdíly mezi sledovanými skupinami ve střední generaci, nejsou v pohledech na stáří a stárnutí významně rozdílné. V diskuzi autorka porovnává výsledky její práce s názory jiných autorů, kteří o tomto tématu pojednávají, dále autorka upozorňuje na problematické oblasti, které se ve výzkumu vyskytly. Význam této práce spatřuje v tom, ţe tato práce popisuje charakter pohledu současné střední generace na stáří a stárnutí. Výsledky mohou být přínosem pro studenty, kteří se při praktické výuce a dalších aktivitách budou věnovat práci s lidmi v této věkové skupině. Práce poukazuje na pocity a postoje lidí střední generace k tomuto nezvratnému procesu a období ţivota.
Middle age generation attitude towards old age and aging
Keywords: Aktivní stárnutí; Fyzické změny; Pohled střední generace; Psychické prožívání; Psychosociální ztráty; Stárnutí; Active aging; Physical Changes; Pohled střední generace; Psychological experience; Psychosocial loss; Aging