Analýza vybraných zdravotnických rizik obyvatelstva při vzniku definované mimořádné události na daném ORP a analýza připravenosti základních složek IZS včetně nemocničního sektoru v plošném pokrytí pro snížení následků. - Pojeta, Antonín (Jihočeská univerzita, 2016)
Analýza rizik je velice důležitým podkladem pro přípravu systému na mimořádné události. Dodává podklady a definuje, na jaká rizika se systém má připravit v období, na které je analýza rizik zpracována. Dává základní data o nutné připravenosti sil a prostředků na analyzovaném území. Samozřejmě není dokonalým nástrojem krizové připravenosti, protože při fenoménech, jako je terorismus a jiné, nemůže rozsahově vyjádřit rizika a hrozby. V těchto případech analýza rizik může pouze simulovat scénáře a vycházet z geopolitické situace, či ze zkušeností a událostí, které již lidstvo postihlo. Analýza rizik nám odpovídá na otázky typu, co se může udát, jak se to stane, kde by se to mohlo stát a kolik osob může být teoreticky ohroženo nebo zasaženo. Výsledkem je modelace fungování systému během této nestandardní, nadlimitní situaci pro celý systém připravený na pomoc zasaženým osobám. V teoretické části práce je popsána charakteristika území, na které byla analýza připravenosti integrovaného záchranného systému vypracována, její specifika, rizika ve vztahu k průmyslové činnosti a rizikům vztahujícím se na hromadné postižení zdraví. Navazující kapitoly jsou věnované jednotlivým základním a ostatním složkám integrovaného záchranného systému. Základní složky jsou podrobně rozpracovány. Nejpodrobněji je rozebraná zdravotnická záchranná služba, jelikož je analýza rizik primárně zaměřená na její činnost v rámci mimořádných událostí s charakterem hromadného postižení zdraví. V souvislosti s touto problematikou je podrobně rozpracován legislativní podklad ve smyslu typových činností, stupňů poplachů, traumatologického plánu, aktivace sil a prostředků integrovaného záchranného systému při nahlášení hromadného postižení zdraví a ostatní legislativní podklady pro fungování celé základní složky, zákonů, vyhlášek, nařízení vlády, prováděcích vyhlášek a dalších podkladů doplněných o problematiku krizového řízení. Stejně tak je v menší míře rozebrán systém fungování Hasičského záchranného sboru České republiky a Policie České republiky a ostatních složek integrovaného záchranného systému v rámci celkového zaměření diplomové práce včetně kapitoly o součinnosti všech zmíněných složek na místě hromadného postižení osob. Celou teoretickou část diplomové práce uzavírá kapitola krizového řízení ve zdravotnictví, které je nedílnou součástí zvládnutí mimořádných událostí v rámci zachování daného standardu poskytování zdravotní péče i mimo místo mimořádné události. Právě v této kapitole je detailněji prostudovaný traumatologický plán poskytovatele zdravotnické záchranné služby a poskytovatelů lůžkové a jednodenní péče. V praktické části diplomové práce nalezneme souhrn dat týkající se problematiky zajištění zdravotní péče v obci s rozšířenou působností včetně přilehlých a spádových zdravotnických zařízení. V rámci sběru dat byla vypracována rešerše nejzásadnějších událostí, které musela zdravotnická záchranná služby v definované obci s rozšířenou působností Kralupy nad Vltavou řešit se zaměřením na hromadné postižení osob za posledních patnáct let. Před deseti lety došlo v Kralupech nad Vltavou k metodickému cvičení integrovaného záchranného systému se zaměřením na operačně-součinnostní cvičení při fiktivním teroristickém útoku. Výsledky tohoto cvičení jsou komentovány s aktuálními riziky a hrozbami v kapitole Výsledky. Jádrem celé praktické části je analýza aktuálních zdravotnických rizik podle metody FMEA porovnaná s analýzou rizik vybrané obce s rozšířenou působností uvedenou v Havarijním plánu Středočeského kraje. Na základě šetření jsou dále uvedeny síly a prostředky základních složek integrovaného záchranného systému, které by byly prvoplánově vyslány k řešení mimořádné události včetně zdravotnických zařízení. Závěrem praktické části je vytvořena modelace rizik s náhledem řešení. Jedná se o simulaci dopravní nehody s hromadným postižením osob.
The analysis of the selected health hazards of population within defined special extraordinary event on the village with extended area of involvement and analysis of readiness and preparation of elementary subunits of IZS including healthcare in terms of reducing the impact on larger scale.
Keywords: integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; hromadné postižení osob; zdravotnická záchranná služba; Hasičský záchranný sbor České republiky; Policie České republiky; Středočeský kraj; Kralupy nad Vltavou; Integrated Rescue System; Disastrous situation; public health endangerment; Paramedics; Fire Department; Police of the Czech Republic; Central Bohemia Region; Kralupy nad Vltavou