Vliv vybraných krmných doplňků na výskyt kokcidií v zažívacím traktu slepic - Pazderková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Chov drůbeže dnes představuje 30% spotřebu veškerého masa. Tam, kde se drůbež chová, jsou parazité vždy velkým problémem. Tento problém se vyskytuje ve velkochovech i malochovech a představuje nemalé ekonomické ztráty. Cílem tohoto pokusu bylo získat základní údaje o výskytu oocyst kokcidií v trusu nosných slepic, kterým byly formou krmných doplňků podávány preparáty s předpokládaným vlivem na přirozenou mikroflóru zažívacího traktu. Pokusu probíhal na 26 kusech nosného typu slepic. Byla vytvořena pokusná a kontrolní skupina po 13 kusech. Pokusné skupině byla prebiotika (Biopolym), probiotika (Lactovita) a homeopatika podávána 14 dní a mezi každým preparátem byla 14 dní pauza. Vzorky trusu se odebíraly 1x týdně a byly následně vyhodnoceny v laboratoři. V tomto pokusu nebylo v žádné ze skupin prokázáno snížení frekvence oocyst kokcidií.
Influence of selected feeding supplements on the occurrence of coccidias in digestive tract of hens
Keywords: Slepice; kokcidie; oocysty; potravní doplňky; Hens; coccidia; oocysts; dietary supplements