Lymfatické orgány ovcí - Doležalová, Radka (Jihočeská univerzita, 2016)
Ovce jsou využívány jako experimentální modelová zvířata zejména v zootechnických a biomedicínských vědních oborech. Imunitní systém a proměnlivost jeho složek je ukazatelem nejen odolnosti, ale také úrovně homeostatických mechanizmů a adaptability. Předkládaná bakalářská práce se zabývá imunitním systémem ovcí zvláště pak lymfatickými orgány. V jednotlivých kapitolách jsou popsány buňky, primární a sekundární lymfatické orgány, jejich stavba, lokalizace a funkce. Významná část práce je věnována lymfatické tkáni asociováné se sliznicemi.
Lymphoid organs of sheep
Keywords: ovce; buňky imunitního systému; lymfatické orgány a tkáně; sheep; immune cells; lymphatic organs and tissues