Ucelená rehabilitace klientů na Oddělení následné péče v Nemocnici České Budějovice a.s. - Placer, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná bakalářská práce si klade za cíl analyzovat problematiku ucelené rehabilitace jako významné součásti terapie klientů na Oddělení následné péče v Českých Budějovicích. Ucelená rehabilitace se stává nepostradatelnou složkou naší společnosti. Ucelenost v rehabilitaci znamená především včasnost, návaznost jednotlivých složek na sebe a také komplexnost. Jejím smyslem a cílem je co nejúplnější začlenění lidí se zdravotním postižením do aktivního života. Klasifikace dle ICF přináší podstatnou změnu; nehodnotí pouze poruchy a funkce, ale zároveň i sociální vlivy a faktory prostředí V návaznosti na klasifikaci ICF byl vytvořen strategický plán péče ve smyslu ucelené rehabilitace. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce ve čtyřech kapitolách pojednává o současném stavu problému, definuje stárnutí a stáří, charakterizuje složky ucelené rehabilitace, pojetí a cíle Mezinárodní klasifikace funkčnosti, postižení a zdraví (ICF). Praktická část bakalářské práce předkládá empirický výzkum realizovaný s cílem analyzovat možnosti ucelené rehabilitace na Oddělení následné péče v Českých Budějovicích. Výzkumný soubor byl tvořen pěti vybranými seniory, kteří byli vybráni na základě diagnóz, místa a způsobu léčby a s ohledem na rozsah péče a služeb, které v průběhu léčby využili. Součástí je také kapitola, která nabízí na základě vyhodnocení výsledků výzkumu některé návrhy a opatření vhodné pro praxi.
Comprehensive rehabilitation of clients at the Subsequent care departement in České Budějovice hospital
Keywords: Mezinárodní klasifikace funkčnosti; postižení a zdraví Mezinárodní klasifikace nemocí Multidisciplinární tým Ucelená rehabilitace; The International Classification of Functioning; Disability and Health The classification according to the International Classification of Diseases The comprehensive rehabilitation The multidisciplinary team