Hodnocení vlivu vybraných fyziologicky aktivních látek na výnos zrna a jeho strukturu u modelové odrůdy ozimé pšenice - Machová, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním tématem této bakalářské práce je hodnocení vlivu vybraných fyziologicky aktivních látek na výnos zrna a jeho strukturu u modelové odrůdy ozimé pšenice. Pro účely práce byl v září 2016 založen polní maloparcelkový pokus na pokusné stanici Lukavec. Pro pokus byly zvoleny fyziologicky aktivní látky se složkami charakteru huminových látek. Pokusné varianty obsahovaly, samostatně i v kombinacích, komerční přípravek ENERGEN FULHUM PLUS a fyziologicky aktivní látku Lignofen. Použita byla odrůda pšenice ozimé Pannonia. Hodnocen byl vliv těchto aplikací na výnos zrna a tvorbu výnosových prvků, kterými jsou: počet klasů na plošnou jednotku, počet zrn v klasu a hmotnost tisíce zrn. Dále byly hodnoceny kvalitativní parametry zrna, kterými jsou: obsah dusíkatých látek, Zelenyho test, pádové číslo, obsah lepku, Gluten index a objemová hmotnost.
Evaluation of effect of selected physiologically active substances on grain yield and its structure in model cultivar of winter wheat
Keywords: ozimá pšenice; tvorba výnosu; výnosové prvky; fyziologicky aktivní látky; huminové látky; winter wheat; yield creation; yield components creation; physiologically active substances; humic substances