Obesita a její zdravotní komplikace - Strouhalová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaobírá historií a typy obezit. Etiopatogenezí obezity, což zahrnuje energetickou bilanci, výživu, pohybovou aktivitu, psychosociální faktory, farmaka, genetiku a tukovou tkáň jako endokrinní orgán. Dále pak vyšetření obézního pacienta, zdravotními riziky, vliv obezity na kvalitu života a jaký má ekonomický dopad. Poslední teoretickou kapitolou je světová prevalence obezity, podložená výzkumy z vybraných států světa. Cílem této studie bylo určit prevalenci nadváhy a obezity a s tím spojené zdravotní komplikace u dospělé populace. Byla použita kvantitativní metoda písemného dotazování vytvořením anonymního dotazníku. Vyhodnocením výsledků bylo prokázáno, že lidé s obezitou si nejsou vědomi všech možných následků a nevyhledají včasnou léčbu.
Obesity and its health complication
Keywords: obezita; zdravotní rizika; tuková tkáň; kvalita života; prevalence obezity; obesity; health issues; fat tissue; quality of life; prevalence of obesity