Matematický aparát termodynamiky - Tesařová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá použitím matematického aparátu v termodynamice, konkrétně použitím diferenciálního počtu funkcí více proměnných. Hlavní důraz je kladen na matematická odvození teoretických základů termodynamiky, např. Maxwellových relací. Dále jsou vysvětleny lineární diferenciální formy, pomocí kterých jsou definovány termodynamické zákony. V práci jsou uvedeny řešené příklady k objasnění matematických postupů. K porozumění této práce je nutná znalost analýzy, konkrétně diferenciálního počtu.
Mathematical apparatus of thermodynamics
Keywords: termodynamika; diferenciální počet; matematika; Maxwellovy relace; termodynamické zákony; thermodynamics; Calculus; mathematics; Maxwell relations; laws of thermodynamics