Postižení dítěte jako faktor ovlivňující rodinné prostředí - Běhalová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá rodinami, které pečují o dítě s postižením. Analyzuje změny, ale i shody, ke kterým může v tomto rodinném prostředí docházet. Tato analýza vychází z vymezení rodiny, jejich funkcí, výchovných stylů, vztahů a rolí v rámci rodiny. Práce pokračuje vymezením náročných životních situací, ke kterým v těchto rodinách dochází, od prvotních reakcí po sdělení diagnózy dítěte až po fáze vyrovnávání se.
Disability of Child as a Factor Influenced Home Environment
Keywords: Pojem postižení; rodinné prostředí; funkce rodiny; rodinné role a vztahy; náročné životní situace; případové studie.; The term of disability; home environment; family function; family relationships and roles; hard living situations; case studies.