Způsob hospodaření a složení plodinové struktury v historických souvislostech vývoje zájmového území Stropnice - Sallaiová, Věra (Jihočeská univerzita, 2010)
Historická analýza dat patří mezi nejzákladnější metody zkoumání minulosti v návaznosti na dnešní dobu a porovnávání jednotlivých výsledků a plánování budoucnosti. Způsoby hospodaření a složení plodinové struktury se vyvíjejí v závislosti na vývoji daného státu nebo země. Díky těmto poznatkům můžeme posuzovat, jestli měly změny ve způsobu obhospodařování vliv negativní nebo pozitivní a dle toho plánovat strategie pro další způsoby hospodaření. Tato práce byla zaměřena na studium změn týkajících se způsobu hospodaření v historických souvislostech (od 19. století po současnost) a změnách plodinové struktury. Velikost jednotlivých obhospodařovaných ploch se měnila v závislosti na změnách ve způsobu obhospodařování a na celkových výnosech. Během světových válek a po nich byl zaznamenán všeobecný pokles pěstování plodin. Během intenzifikace zemědělství a nástupu nových technologií se naopak zvýšil. Po kolektivizaci nastává pokles a v dnešní době výnosy opět stoupají. Zvyšování výnosů travních ploch a pastvin za několik posledních let tento výzkum neprokázal, naopak je patrný jejich pokles a nárůst ostatních plodin jako jsou například pšenice, kukuřice nebo brambory.
Farming structure and composition of the crop in the historical context of the development of the area Stropnice
Keywords: změny plodinové struktury; historie zemědělství; krajina; využití půdy; changes in crop structure; history agriculture; landscape; land use