Hudební pohádka v MŠ - Svobodová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se věnuje využití hudební pohádky u dětí předškolního věku. Cílem práce je poukázat na to, jak může využití hudební pohádky v mateřské škole pomoci v rozvoji hudební tvořivosti. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou hudebních činností a jejich klasifikací, a to především z pohledu toho, jaký vliv mají tyto činnosti na dítě předškolního věku. Práce se také zaobírá prvky typickými pro vývoj dítěte předškolního věku, vymezuje tvořivost a její rozvoj. Dále se práce věnuje pohádce, charakterizuje ji a nahlíží na ni jako na motivační činitel při volbě hudebních činností. Také je zde charakterizována hudební pohádka. V praktické části je vytvořený program s hudební pohádkou pro tříleté děti prostřednictvím metod hudební výchovy. V průběhu realizace činností a následné podrobné reflexe je využito metody pozorování, rozhovoru a analýzy edukačních materiálů. Každá část je podrobně reflektována s ohledem na konkrétní vzdělávací výstupy každého dítěte.
A musical fairy tale in kindergarten
Keywords: hudební pohádka; hudební schopnosti a dovednosti; dítě předškolního věku; tvořivost; A musical fairy tale; musical abilities and skills; preschool child; creativity