Ženy ve vedoucích funkcích - Kastnerová, Tamara (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je rozdělena do dvou částí: teoretická a praktická. Teoretická si klade za cíl popsat situaci žen v průběhu lidských dějin ve světě a v české společnosti, jaké měly v jednotlivých etapách postavení, roli, co měly za úkol. Objevují se zde i počátky prosazování žen. Dále se tato část věnuje problematice genderu a rovnosti mužů a žen v současnosti na trhu práce. Praktickou část tvoří dotazníkové šetření, jehož cílem je zjistit, jak se ženy ve své funkci cítí, jak ji vnímají, jak zvládají svůj profesní a soukromý život. Samotný výzkum se týkal žen ve vedoucích funkcích v Karlovarském kraji. V přílohové části najdeme čtyři významné ženy v různých historických etapách. Jsou to Polyxena z Pernštejna, návrhářka Coco Chanel, anglická královna Alžběta II. a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, u které je přiložen i rozhovor.
Women in Leadership Positions
Keywords: Vedoucí pozice; ženy; muži; gender; rovnost mužů a žen; trh práce.; Leadership positions; women; men; gender; gender equality; labor market.