Historický vývoj krajiny jižních Čech - Vavrušková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2016)
V bakalářské práci je popsán historický vývoj krajiny za dob pánů z Hradce, pánů z Rožmberka, Schwarzenbergů a v době husitství. Dále se zabývá historickým vývojem rybníkářství v jižních Čechách, popisem vývoje krajiny po třicetileté válce, po druhé světové válce a po roce 1989. V práci jsou zobrazeny změny krajiny v jednotlivých obdobích. Nejčastěji jsou zde popisovány změny lesních porostů, vodohospodářství a zemědělství. Největší změny v krajině jsou spojovány s dobou válek, kdy byla krajina devastována. Na podobu krajiny má vliv také osidlování, kdy kvůli rozrůstající se zástavbě se často kácí lesy, ničí orná půda a podobně.
The historical development of landscape in South Bohemia
Keywords: Krajina; jižní Čechy; historie; rybníkářství; zemědělství.; Landscape; South Bohemia; history; pond culture; agriculture.