Dilemata práce s klientem s důrazem na problematiku kompetencí sociálních pracovníků - Dvořáková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce byla zaměřena na dilemata práce s klientem a na problematiku kompetencí sociálních pracovníků. Prostřednictvím studia dostupných zdrojů a provedením kvalitativního výzkumu bylo zjištěno, že sociální pracovníci se nejčastěji musí rozhodovat pod tlakem okolností a důležitostí situace; musí upřednostnit kvalitu služeb, nebo množství klientů; musejí umět zvolit správnou variantu v případě zasáhnutí či nezasáhnutí do situace klienta; vědět kolik pomoci poskytnout, aby klienta nekontrolovali; umět zvládat morální konflikty. Sociální pracovníci nejčastěji spoléhají na své znalosti a zkušenosti, odborný úsudek a svědomitost. Pracovníci by měli mít možnost kvalitní supervize. Dále je důležité, aby se sociální pracovník mohl spolehnout na vedoucího pracovníka a mít možnost řešit s ním vše potřebné. Získáním zkušeností pracovníkům přináší větší nadhled nad rozhodováním.
The dilemmas of the work with a client with the emphasis on the problems of the social worker´s competency.
Keywords: dilema; etika; kompetence; sociální pracovník; sociální práce; dilemma; ethic; competence; social worker; social work