Specifika restriktivní praxe v sociálních službách. - Fryč, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá nedostatečně zmapovanou problematikou restrikcí v sociálních službách a zamýšlí se nad jejich používáním vůči klientům. Nejprve je zmíněn vývoj sociálních služeb směrem k jejich dnešnímu pojetí. Na podkladě zákona o sociálních službách jsou vymezeny důležité pojmy vztahující se přímo k poskytovaným sociálním službám. V souvislosti se zákonnou úpravou jsou poté definovány restrikce a restriktivní opatření v sociálních službách, jejichž vnímání je konfrontováno s pojetím lidských práv a lidské důstojnosti. V závěru práce jsou popsány a řešeny situace, ve kterých dochází k porušování lidských práv klientů, včetně přístupů, kterými bychom porušování lidských práv mohli předcházet.
The Specifics of Restrictive Practice in Social Services
Keywords: sociální služby; zákon o sociálních službách; poskytovatel sociálních služeb; uživatel sociálních služeb (klient); standardy kvality sociálních služeb; restrikce; restriktivní opatření; lidská práva; lidská důstojnost; social services; social services legislation; social services provider; social services client; quality standards of social services; restriction; restrictive measures; human rights; human dignity