Vybraná rizika v ošetřovatelské praxi - Hladíková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Současný stav: Velká část rizik je právě spojena s poskytováním zdravotnické péče, která může ohrozit jak pacienta, tak i zdravotnický personál (Drahoš, 2007). Cílem výzkumu bylo vyhodnotit nejčastější rizika v ošetřovatelské praxi, která hrozí pacientům při hospitalizaci. Dále zjistit, zda se výskyt daných rizik mění v závislosti na oboru (typu) péče a zda jsou znalosti sester o zásadách podávání léků per os ovlivněny délkou jejich praxe. Metodika: Empirická část bakalářské práce byla vypracována na základě kvantitativního výzkumného šetření sběr dat pomocí dotazníku. Kvantitativní šetření bylo doplněno pozorováním sester technikou auditu. Výzkumný soubor: Dotazník byl určen pro všeobecné sestry pracující na vybraných standardních odděleních Nemocnice České Budějovice, a.s. Během odborné semestrální praxe byl proveden u šesti sester audit "Podávání léků per os". Výsledky: Z výsledků váženého aritmetického průměru, vyplynulo, že sestry udávají za nejrizikovější rizika riziko pádu pacienta (3,26) a riziko medikačního pochybení (3,01). Dle oslovených sester mezi významná rizika, která hrozí pacientům na interních odděleních, patří: riziko zranění pacienta při hospitalizaci, riziko vzniku nozokomiální nákazy, riziko pádu pacienta a riziko vzniku imobilizačního syndromu. Sestry s nejdelší praxí (nad 11 let) častěji než ostatní sestry volily správnou odpověď v oblasti: frekvence kontroly exspirace léků a teploty v chladničce s léky, příprav léků, likvidace zbylých tablet, péče o půliče tablet, reakce na odmítnutí léků pacientem a v zápisu podaných medikací do dekurzu. Naopak sestry s praxí 6-10 let častěji než ostatní sestry odpovídaly správně na otázky týkající se uložení léků od pacienta, systému podávání léků, zabezpečení pojízdné lékárny a správné optimální hodnoty v chladničce s léky. Sestry s nejkratší dobou praxe (do 5 let) prokázaly nejslabší znalosti zásad bezpečného podávání léků per os. Z výsledků auditu "Podávání léků per os" lze učinit závěr, že mezi nejčastější chyby, kterých se auditované sestry dopouštěly, patří: generická výměna léku sestrou, neprovedení hygienické dezinfekce rukou, sahání na léky rukou, příprava léků na chodbě nikoliv na pokoji u lůžka pacienta, nesprávná likvidace léčiv, kdy zbývající půlky tablet, byly vkládány zpět do balení. Závěry: Ze statisticky významných vztahů mezi pravděpodobností rizik a oborem (typem péče) vyšlo najevo, že riziko zranění pacienta při hospitalizaci, riziko vzniku nozokomiální nákazy, riziko pádu pacienta, riziko vzniku imobilizačního syndromu a riziko agresivního chování pacienta více hrozí pacientům na interních než na chirurgických odděleních. Sestry s délkou praxe více jak 11 let prokázaly nejlepší znalosti zásad bezpečného podávání léků per os. Audit prokázal, že přestože sestry znají zásady bezpečného podávání léků, v praxi je ne zcela dodržují. Výstupem mé práce je návrh standardního ošetřovatelského postupu "Podávání léků per os".
Selected risks in nursing practice
Keywords: ošetřovatelský management; riziko; medikační pochybení; kvalita ošetřovatelské péče; léky per os; nursing management; risk; medical error; quality of nursing care; oral medication