Propojení duchovních proudů východu a západu a křesťanský aspekt v učení O.M. Aivanhova. - Avramova, Radka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce pojednává o učení bulharsko-francouzského filosofa, pedagoga a duchovního učitele Omraama Mikhaëla Aivanhova. Je rozdělena na několik tématických kapitol, zaobírajících se vždy určitým filosoficko - duchovním tématem tak, jak je o něm pojednáváno v Aivanhovově učení. Mezi těmito tématy jsou například: Stvoření, Dobro a zlo, O Bohu, Ježíš a Kristus, Reinkarnace, Duše, Vzkříšení, Svatá Trojice. Aivanhov přistupuje k těmto tématům neotřele, nedogmaticky a vždy klade důraz na to, aby mohlo jeho učení být prakticky využito k práci člověka na sobě samém. Nesnaží se držet nějaké tradice ani uměle synkretizovat, spíše vidí různé úrovně stvoření a jeho Stvořitele jako realitu, jejíž zákony a principy jsou univerzální. A posláním člověka je podle Aivanhova tyto zákony a principy objevovat a žít s nimi v souladu.
The Synthesis of Eastern and Western Spiritualities and the Christian Aspect in the Teaching of O.M. Aivanhov
Keywords: Aivanhov; příroda; filosofie; stvoření; světlo; hmota; dobro; zlo; člověk; Absolutno; Bůh; Ježíš Kristus; Svatá Trojice; Slunce; jemnohmotná těla; reinkarnace; vzkříšení; tělo slávy; duch; duše; Aivanhov; nature; philosophy; creation; light; matter; good; evil; man; Absolute; God; Jesus Christ; Holy Trinity; Sun; subtle bodies; reincarnation; ressurection; body of glory; spirit; soul