Moderní metody řízení nákladů - Sládková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této diplomové práce je provést analýzu nákladů podniku s fiktivním názvem PROFIL s.r.o. za období 2007 - 2012 a následně navrhnout opatření vedoucí ke zvyšování výkonnosti tohoto podniku prostřednictvím optimalizace jednotlivým nákladových druhů. V teoretické části práce jsou popsány tradiční nástroje i moderní metody řízení nákladů. Aplikační část je zaměřena na charakteristiku podniku, zhodnocení jeho finanční situace za sledované období, analýzu struktury nákladů, analýzu bodu zvratu, odhad nákladových funkcí a analýzu jednotlivých nákladových položek podniku s následným vyvozením závěrů a opatření.
Modern methods of cost management
Keywords: Finanční zdraví; výsledek hospodaření; přímé a režijní náklady; fixní a variabilní náklady; bod zvratu; nákladové funkce; metoda ABC; Financial health; profit and loss; direct and indirect costs; fixed and variable costs; break-even point; cost functions; Activity Based Costing