Nářeční slovní zásoba obce Čechy pod Kosířem - Poláchová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce navazuje na práci bakalářskou a jejím cílem bylo zmapovat současný stav aktivní nářeční slovní zásoby obyvatel obce Čechy pod Kosířem. Součástí práce je historické a kulturní expozé zkoumané obce a stručný popis hláskoslovných rysů typických pro středomoravskou nářeční skupinu a centrální podskupinu. Teoretická část pojednává o jednotlivých typech dialektologických publikací. Zvláštní pozornost je zde věnována problematice nářečních slovníků. Praktická část se soustředí na analýzu lexika, jejímž podkladem byla data sesbíraná pomocí dialektologického dotazníku založeného na onomaziologické bázi. Rozbory samotné zahrnují přehledy generačního užívání lexémů, etymologické výklady a komentáře k výskytu zjištěných pojmenování. Zohledňovány jsou v nich též rysy hláskoslovné, tvaroslovné a slovotvorné.
Dialectical vocabulary in Čechy pod Kosířem