Dynamika nadzemní biomasy ostřicového slatiniště - Hovorka, František (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná diplomová práce je součástí projektu GA ČR P504/11/1151. Tento projekt řeší úlohu rostlin z hlediska bilance skleníkových plynů ostřicového slatiniště. Práce se soustředí na dynamiku růstu ostřice štíhlé (Carex acuta L.) na modelové lokalitě v zamokřené části Mokrých Luk u Třeboně. Sezónní přírůstek byl stanoven pomocí destruktivních odběrů nadzemních částí Carex acuta L. Nejvyšší hodnota nadzemní živé a odumřelé biomasy ostřice štíhlé v roce 2010 byla zjištěna dne 19.7, a dosáhla 321,44 g.m-2. V roce 2011 bylo sezónní maximum nadzemní biomasy zjištěno dne 27.6 a činilo 357,97 g.m-2. Maximální dosažená celková biomasa (tj. živá a odumřelá biomasa ostřice štíhlé a ostatních druhů) dosáhla 558,22 g.m-2 v roce 2010 a 522,38 g.m-2 v roce 2011. Nejvyšší hustota odnoží ostřice štíhlé činila 485 ks.m-2 v roce 2010 a 435 ks.m-2 v roce 2011.
Dynamics of aboveground biomass of a sedge fen
Keywords: Klíčová slova: Třeboňsko; ostřice štíhlá; nadzemní biomasa; mokřad; destruktivní metoda; Keywords: Třeboň region; Carex acuta L.; aboveground biomass; wetland; destructive method