Vyhodnocení obsahu nitrátů v základních druzích zeleniny distribuovaných obchodní sítí vybraných lokalit - Růžek, Marek (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo zmonitorovat množství obsahu dusičnanů v některých druzích zeleniny, a tím pomoci ve sledování zdravotní nezávadnosti zeleniny distribuované do obchodní sítě města Jindřichův Hradec v letech 2010 až 2011. Celkem bylo vyhodnoceno 206 vzorků zeleniny. Při výběru nakupovaných vzorků bylo snahou pokrýt základní skupiny zeleniny. Z listové zeleniny to byly čínské zelí a ledový salát, z kořenové zeleniny mrkev, petržel a ředkvička, z košťálovin kedluben a nakonec i brambor. V porovnání jednotlivých druhů obsahovaly nejnižší koncentraci dusičnanů vzorky kořenové zeleniny (mimo ředkviček), a brambor. Z kořenové zeleniny to byly petržel s průměrnou koncentrací 452 mg NO3-.kg-1 a mrkev s 241 mg NO3-.kg-1. Brambor v průměru obsahoval 230 mg NO3-.kg-1. Naopak nejvyšších koncentrací dusičnanů dosáhla košťálová zelenina, jmenovitě kedluben, který svým průměrným obsahem dosáhl na 1982 mg NO3-.kg-1.
Conclusion of study examining content of nitrates in basic species of vegetable distributed to the certain commercial network of merchandisers
Keywords: dusičnany; zelenina; limitní množství nitrátů; nitrates; vegetables; content