Literatura pro děti v mateřské škole - Stehlíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce s názvem Literatura pro děti v mateřské škole je rozdělena na dvě části. V první teoretické časti objasňuje terminologii jako gramotnost, předčtenářská gramotnost a čtenářská gramotnost. Také zde najdeme kapitoly o tom, co ovlivňuje předčtenářskou gramotnost a proč je důležité ji rozvíjet. Dále nabídne kapitolu o tom, jak vzbudit zájem dětí o knihy. V praktické části zhodnotí využití literatury pro děti v mateřských školách vyplývající z rozhovoru s učitelkami. Nabídne seznam nejčastěji používané literatury pro děti v mateřských školách knihy, nejlépe hodnocené učitelkami pro práci s dětmi a metody, které učitelky používají při práci s knihou. Dále se zaměří na vybavenost knihoven v mateřských školách dle předem připraveného seznamu literatury pro děti.
Literature for children in the kindergarten
Keywords: Gramotnost; předčtenářská gramotnost; čtenářská gramotnost.; Literacy; pre-reading literacy; reading literacy