Vliv skladovacího média, teploty a času na uchovávání vzorků trusu pro následnou detekci vybraných zoonotických protist pomocí PCR metod - Havrdová, Dita (Jihočeská univerzita, 2014)
Klidová stádia parazitů velmi dobře odolávají nepříznivým vlivům vnějšího prostředí. Mají schopnost přežít dlouhou dobu a s těmito vlivy se vyrovnat. Jednou s přesných metod detekce C. parvum a E. cuniculi je PCR. Jako nejvhodnější skladovací médium k odběru trusu v terénu lze doporučit RNA later a 2,5% dichroman draselný. Vzorky takto fixované lze skladovat v rozmezí teplot -20 až 21 °C a to i v případě, když není možnost uskladnění v chladničce.
Effect of storage media, temperature, and time on preservation fecal symples containing selcted zoonotic protist for PCR analysis
Keywords: Klíčová slova: C. parvum; E. cuniculi; PCR; skladovací médium; C. parvum; E. cuniculi; PCR; storage medium