Kritická analýza "Šesté masové extinkce" na příkladu recentních savců: velikost areálu, biogeografie a potenciální fosilizovatelnost - Šural, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Pro analýzu extinkčního rizika recentních druhů savců byla shromážděna ekologická a biogeografická data o více než 5 tis. druzích. Byl prokázán jasný vztah mezi rizikem vymření a velikostí areálu a pravděpodobná nepřirozenost kategorií ohroženosti užívaných IUCN.
Critical Analysis of the "Sixth Mass Extinction" of Recent Mammalian Species: Range Size, Biogeography and Fossilization Ability
Keywords: biodiverzita; savci; ekologie; biogeografie; riziko vymření; velikost areálu; fosilizace; biodiversity; mammals; ecology; biogeography; extinction risk; range size; fossilization