Vybrané speciálně pedagogické aspekty práce s jedinci s poruchami chování ve věku 15-18 let ve výchovných ústavech - Hrbáčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své diplomové práci popisuji, jak ve výchovných ústavech probíhá reedukační proces, především ze speciálně pedagogického hlediska. V teoretické části diplomové práce definuji poruchy chování a následně se zabývám metodami, technikami, přístupy a formami práce s jedinci s poruchami chování. V praktické části jsem využila kvantitativní výzkumné metody - dotazníku, kdy jsem oslovila výchovné ústavy v České republice. Cílem bylo zjistit, jaké jsou ve výchovných ústavech využívané metody, techniky, přístupy a formy, jestli se od sebe jednotlivé ústavy liší a ověřit si, jestli se mnou uvedené teorie v praxi využívají.
Special-pedagogical aspects of work with teenagers between the ages of 15-18 with behaviour disordes in the reeducational facilities.
Keywords: poruchy chování; speciální pedagogika; etopedie; školská zařízení pro ústavní a ochrannou výchovu; výchovný ústav; reedukační proces; reedukace; kompenzace; rehabilitace; psychoterapeutické přístupy; resocializace; realitní terapie; skupinové formy práce; behavioral disorder; special pedagogy; ethopedy; school facilities for institutional and protective education; educational institution; reeducational process; reeducation; compensation; rehabilitation; psychotherapeutic approaches; resocialisation; reality therapy; group forms of work.