Teorie univerzálií u J. Locka a W. Ockhama - Bauer, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá univerzáliemi, tak jak je pojímá J. Locke a W. Ockham. Vychází z dvou hlavních spisů: U Willama Ockhama spis ?Ordinatio? a u Johna Locka ?Esej o lidském rozumu?. V první části bakalářské práce jsou shrnuty hlavní body teorií, které se zabývají obecninami. Ockhamova teorie ?fictum?, její kritika a následná teorie ?intellecito?. Kapitola zabývající se teorií J. Locka je založena na teorii obecných idejí. V poslední části práce je srovnání těchto teorií. Zda lze nalézt nějaké podobné rysy. Posledním krokem je aplikování kritiky Ockhamovy teorie fiktivní představy na Lockovu teorii obecných idejí.
Theory of universals in J. Locke and W. Ockham
Keywords: John Locke; William Ockham; univerzálie; fiktivní představa; fictum; poznávací akt; intellectio; obecné ideje; abstrakce; nominalismus; konceptualismus; Walter Chatton.; John Locke; William Ockham; universals; fictum; intellectio; universal ideas; abstraction; nominalism; conceptualism; Walter Chatton.