Stabilita homogenity zorného pole scintilační kamery Infinia - Kolářová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
V této práci jsou popsány metodiky měření homogenity zorného pole scintilační kamery Infinia používané při denních kontrolách kvality a jejich výsledky jsou porovnány s limitem daným od výrobce. Homogenita je základní veličinou popisující kvalitu obrazu scintilačních kamer. V oblasti nukleární medicíny je nezbytně nutné pro plynulý a nepřetržitý provoz zajistit, aby přístroje splňovaly dostatečnou kvalitu pro vyšetřování. U scintilační kamery Infinia jsou od výrobce doporučeny denní kontroly planární integrální homogenity. Kamera Infinia je součástí SPECT/CT systému. Nepříliš dobré hodnoty planárních parmetrů SPECT systému, jež málo ovlivňují planární zobrazování, mohou zcela znehodnotit SPECT obtazy v tomografickém režimu. Měření homogenity se provádí dvěma metodami. S bodovým zdrojem ionitujícího záření (IZ) nebo s planárním zdrojem IZ. Hlavní cíl této práce je nashromáždit data měření za období tří měsíců z několika pracovišť, porovnat jejich hodnoty a zjistit, zda hodnoty překročí limit daný výrobcem. Ze získaných dat měření homogenity zorného pole scintilační kamery Infinia lze jednoznačně říct, že limity dané výrobcem nebyly nikdy překročeny. Vždy bylo zaručeno poskytování diagnostické informace neovlivněné špatnou funkcí detkční techniky. Práce přinesla poznatek o spolehlivosti scintilační kamery Infinia.
Stability of the field of view uniformity in gamma kamera Infinia
Keywords: bodový zdroj; denní kontrola; Doporučení SÚJB; gamakamera; homogenita; Infinia; pozadí; point sours; daily control; state office for nuclear safety - recommendation; gamma camera; uniformity; Infinia; background