Tim Burton v říši adaptace - Šebíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce "Tim Burton v říši adaptací" se zabývá problematikou v oblasti adaptací. Metodologická část je věnována adaptačním procesům a okolnostem vzniku adaptací ve spojení s adaptačními teoriemi. Tuto problematiku práce aplikuje v analytické části na tvorbu režiséra Tima Burtona. Analyzuje jeho vybrané filmy, na kterých ukazuje odlišnosti adaptací a předloh a porovnává je mezi sebou. Cílem je poukázat na různé druhy adaptace, její kladné stránky a ve vybraných dílech nalézt režisérův osobitý autorský rukopis a zjistit, zda se v určitých případech jedná o adaptace či nikoli.
Tim Burton in the Land of Adaptation.
Keywords: adaptace; filmové adaptace; adaptační procesy; adaptační teorie; Tim Burton; Alenka v říši divů; Ospalá díra; adaptation; film adaptation; adaptation processes; adaptation theory; Tim Burton; Alice in Wonderland; Sleepy Hollow