Kulturhauptstädte Europas: Linz 2009 und Pilsen 2015 - Ondráčková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá evropskými hlavními městy kultury Linzem (titul v roce 2009) a Plzní (titul v roce 2015), porovnání jejich projektů, které jsou a budou pro společnost přínosné i po ukončení roku s titulem Evropské hlavní město kultury. První část této práce je věnována titulu Evropské hlavní město kultury jako takovému a jeho historii i podmínkám udělení titulu včetně uvedení rozdílů mezi podmínkami, jež musela města Linz a Plzeň splnit. Druhá část je zaměřena na program a projekty obou těchto měst. Zároveň je zaměřena na spolupráci a vzájemnou inspiraci těchto měst. Třetí, poslední a zároveň hlavní část, se zabývá porovnáním projektů obou těchto měst, které pokračují/budou pokračovat i po ukončení uděleného titulu Evropského hlavního města kultury. Zvláštní pozornost je ve třetí části práce věnována budovám Ars Electronica v Linzi a Novému divadlu i průmyslové zóně DEPO2015 v Plzni. Klíčová slova: Evropské hlavní město kultury; Udržitelnost
European capital cities of culture: Linz 2009 and Pilsen 2015
Keywords: Evropské hlavní město kultury; udržitelnost; European capital cities of culture; sustainability