Agroterorismus - Kolínová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá problematikou agroterorismu. Cílem je posoudit zda je tento způsob útoku hrozbou pro Českou republiku. Nejprve je vymezen pojem terorismus, jeho typy, metody, historie a statistický přehled realizovaných útoků. Dále je práce zaměřena na agroterorismus, jeho definice a způsoby provedení. Kontaminace potravin, vody, nákazy hospodářských zvířat mohou být cílem teroristů za účelem vyvolání paniky a ochromení společnosti. Kontaminace může být provedena pomocí nejrůznějších běžně používaných chemických látek, jako jsou pesticidy, herbicidy, průmyslové chemické látky, ropné produkty, zoonózy i běžné infekční choroby. Ve výsledcích jsou analyzovány a podrobněji rozepsány specifické situace agroterorismu v České republice a jsou zde popsány možné krizové scénáře, jak by mohla být Česká republika ohrožena. Diskuze obsahuje shrnutí všech poznatků, je zde úvaha nad výzkumnou otázkou, její zodpovězení a naznačena nejpravděpodobnější možnost a způsob ataku. Agroteroristické ataky mají tu nevýhodu, že jejich identifikace, rozsah a původce se dají obtížně zjistit, nebo toto zjištění může trvat velice dlouho. Často se může jednat i o finančně nenáročný způsob útoku. V průběhu zjišťování příčin a původců chorob dochází k nakažení dalších osob a likvidace ničivých následků je o to náročnější a opět zdlouhavější. Tímto způsobem útoků lze ochromit či usmrtit velké množství osob v průběhu velmi krátké doby. Zjištění totožnosti útočníků může být zdlouhavé, protože útoky mohou být realizovány na zcela jiných místech, než kde skutečná hrozba zasáhne. Největším problémem v oblasti agroteroristických útoků pro Českou republiku je dopad provedených agroteroristických útoků v jiné zemi s třeba i neúmyslným přesahem do okolních států. Takovým příkladem může být dovoz kontaminovaných potravin.
Agroterrorism
Keywords: Terorismus; agroterorismus; chemické látky; útoky; úmrtí.; Terrorism; agroterrorism; chemicals; attacks; death.