Josef Čapek (monografická studie) - Koldová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce, nazvaná Josef Čapek (monografická studie), se soustředí na postihnutí specifik literárního diskursu Josefa Čapka. Poukazuje přitom jednak na témata a motivy, jež byly pro jeho slovesnou tvorbu stěžejní, a to včetně jejich významu a vývoje v kontextu celé autorovy produkce, jednak na formální stránku textů i specifika čapkovského literárního jazyka. Práce se rovněž snaží zodpovědět otázku, zda Josef Čapek zapadal do dobového literárního diskursu, či se od něho odlišoval a případně také čím. Neméně důležité je postihnutí vztahu autorovy tvorby slovesné a výtvarné, a práce proto sleduje, jakým způsobem jeho činnost malířská odrážela či dokonce ovlivňovala jeho psaní. Práce je rozdělena do osmi kapitol, jimiž navrhuje členit literární tvorbu Josefa Čapka shodně na osm období a okruhů. Součástí diplomové práce je rovněž bibliografická příloha, mapující jak veškerá první knižní vydání autorových literárních děl, tak reflexi a recepci jeho tvorby slovesné, výtvarné i jeho osobnosti jako takové.
Josef Čapek (Critical Essay)
Keywords: Josef Čapek; život a dílo; interpretace; motivy; jazyk; recepce; česká literatura; Josef Čapek; life and work; interpretation; motifes; language; reception; czech literature