Úloha strojní služby HZS při řešení následků mimořádných a krizových situací na území ORP. - Jany, František (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá problematikou spolupráce strojní služby hasičského záchranného sboru a jednotek požární ochrany na území obce s rozšířenou působností Český Krumlov a Kaplice. Strojní služba jako jedna ze speciálních služeb zajišťuje spolehlivost automobilní techniky a věcných prostředků požární ochrany a ostatní techniky složek IZS. Na bezvadném chodu této služby závisí účinné zdolávání požárů a jiných mimořádných událostí, bezpečnost zasahujících složek, jakož i bezpečnost zachraňova-ných osob. Práce je rozdělena do několika částí popisující jak činnost strojní služby tak jednotek požární ochrany v plošném pokrytí. Popisuje, na jakém základě strojní služba vznikla, právní předpisy týkající se strojní služby a její působnost. Hodnotí materiální a technické vybavení a úroveň jeho zabezpečení. V případě třech událostí analyzuje postupy a činnosti u zásahu s reakcí na odbornou přípravu. Cílem práce je rozebrat úkoly, činnost a organizaci práce strojní služby Hasič-ského záchranného sboru České republiky, při řešení mimořádných událostí a krizových situací na úrovni Územního odboru HZS Český Krumlov. Posoudit připravenost, vybavenost a další rozvoj strojní služby.
The role of the Fire-Brigade’s machinery service in dealing with the consequences of extraordinary and crisis events within the area of municipalities with extended scope of powers
Keywords: Strojní služba; Policie České republiky; Hasičský záchranný sbor; Zdravotnická záchranná služba; Integrovaný záchranný systém; Velitel zásahu; Mimořádná událost; Dopravní nehoda.; Machinery service; Police of the Czech Republic; Fire-Brigade; Medical Rescue Ser-vice; Integrated Rescue System; Officer in charge; Extraordinary event; Traffic acci-dent.