Filozofický pohled na člověka a lidskou důstojnost v odkazu Dominika Pecky ve srovnání s názory studentů středních zdravotnických škol - Marková, Marie (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce je zjistit postoj studentů Středních zdravotnických škol Českých Budějovic a Ústí nad Labem k lidské důstojnosti na základě filozofického odkazu Dominika Pecky. Autorka se snaží pohlédnout na problematiku lidské důstojnosti v širších souvislostech, prostřednictvím rozboru filozoficko-antropologického díla Dominika Pecky.Přes rychlý rozvoj společnosti, vědy a techniky je důležité nezapomenout na hodnotu člověka v běžném životě. Nezaměnitelný význam má důraz na její zachovávání zvláště v pomáhajících profesích, zejména v sociálních službách a ve zdravotnictví. Práci lze využít především k sebereflexi a podpoře etického cítění při pedagogické práci na středních zdravotnických školách.
Philosophical view on man and man's dignity in the work of Dominik Pecka compared to opinions of students from SZŠ (intermediate medical school).
-
Keywords: Lidská důstojnost; Dominik Pecka; Filozofická antropologie; Etika; Interrupce; Trest smrti; Human dignity; Dominik Pecka; Philosophical anthropology; Ethic; Abortion; The Death Penalty