Měšťanské testamenty jako pramen k dějinám zbožnosti - Žaldová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná diplomová práce se zabývá soběslavskými testamenty z let 1600-1825, jež se dochovaly jak v listinné podobě, tak v jediné dochované soběslavské knize kšaftů ve Státním okresním archivu Tábor, ve fondu Archivu města Soběslavi. V první části této studie jsem se zabývala porovnáním vesnických, šlechtických a duchovenských posledních vůlí. V následující jsem shrnula dosavadní výzkum bádání o měšťanských závětí spolu s dějinami městského práva a kšaftovními zvyklostmi v Soběslavi. Vzhledem k zaměření mé diplomové práce jsem neopomněla nastínit také církevní dějiny tohoto města. Ve stěžejní části mé studie jsem se zabývala soběslavskými testamenty jako pramenem k dějinám zbožnosti a rozborem příslušných částí těchto listin, které vypovídaly o přístupu soběslavských měšťanů ke smrti, spáse a o jejich náboženském vnímání.
Municipal testaments as the source of history of devotion
Keywords: Měšťanské testamenty; novověk; Soběslav; víra; municipal testaments; modern period; Soběslav; religion