Tvorba chatovacího robota s využitím hlubokých neuronových sítí - Schuh, Tom (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá vytvoření chatbota s využitím umělé inteligence. Na začátku teoretické části, práce krátce představí historii chatbotů. Dále teoretická část představuje některé důležité části neuronové sítě a vysvětluje jejich princip. Poté diplomová práce popisuje některé typy neuronových sítí, například LSTM a GRU, které se často používají k vytváření chatbotů. Dále, tato část práce popisuje metody používané k zpracování přirozeného jazyka, jako je Bag-Of-Words nebo Word Embedding. Praktická část diplomové práce se zabývá vytvořením retrival-based chabota a simulaci aplikace pro jeho použití v reálném prostředí. Chatbot slouží k odpovídání na otázky ohledně pandemie Covid-19. Jako první praktická část představí datovou sadu, která byla použita k naučení chatbota. Dále je detailně vysvětlena softwarová implementace učícího skriptu a aplikace chatbota jako celku. Poslední část se zabývá experimenty na modelu samotném, kde je snaha dosáhnout co možná nejlepší přesnosti na validačních datech s použitím optimalizačních metod.
Creating a chat robot using deep neural networks
Keywords: Chatbot; umělá inteligence; neuronové sítě; LSTM; vývoj; Chatbot; artificial intelligence; neural networks; LSTM; development