Hodnocení vlastní zdravotní situace seniory - Holičová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Abstrakt NÁZEV PRÁCE: HODNOCENÍ VLASTNÍ ZDRAVOTNÍ SITUACE SENIORY Bakalářská práce pojednává o subjektivním postoji seniorů k vlastní zdravotní situaci. Prostřednictvím problematiky (teoretická část práce) máme možnost nahlédnout pod pokličku fenoménu stáří, a shrnout tak již existující poznatky o stárnutí, stáří, zdraví a nemoci. Seznamuje nás s biologickými, psychologickými a sociálními aspekty stárnutí a stáří a snaží se objasnit saturaci potřeb seniorů. Nástinem psychologického dopadu změn zdravotního stavu na lidskou bytost vysvětluje jejich vliv na kvalitu života, poodhaluje strategie úspěšného stárnutí, prosperitu a důstojnost stáří. Dále svou pozornost směřuje k analýze celé řady sociálních problémů (osamělost, nesoběstačnost, mezigenerační vztahy nejen v rodině, aj.), se kterými se senioři potýkají, nebo se mohou setkat při změnách své zdravotní situace. Závěr práce je věnován metodice (empirická část práce), jejímž cílem je zjišťování názorů a postojů seniorů ke své zdravotní situaci a determinantů zdraví (věk jedince, genetické predispozice, přítomnost onemocnění, bolest, zdravotní obtíže, atd.), jež ovlivňují utváření těchto postojů. K získání potřebných informací jsem použila kvalitativní typ výzkumu, metodu dotazování a jako techniku sběru dat narativní rozhovor. Rozhovory s respondenty byly nahrávány na diktafon, po jejich předem daném souhlasu, a po té přepisovány do písemné podoby, kde z důvodu zachování autentičnosti byla ponechána jejich původní délka i hovorová podoba jazyka. Výběr respondentů byl čistě náhodný, hlavní roli sehrál předchozí dlouhodobý osobní kontakt v místě mého bydliště. Z provedeného výzkumného šetření vyplynulo, že věk jedince není tak důležitým faktorem, který by významně ovlivňoval mínění sledovaného vzorku respondentů o své zdravotní situaci, ale větší váhu mají přítomnost nemoci, a hlavně aktuální zdravotní obtíže, u nichž většina dotazovaných respondentů uvádí i přítomnost bolesti. Na základě provedeného výzkumu se domnívám, že stanovené cíle této bakalářské práce byly naplněny.
Assessment of their own health by seniors
Keywords: Klíčová slova: - senior; - stáří; - stárnutí; - nemoc; - bolest; - zdraví; Key words: - senior; - age; - ageing; - disease; - ache; - health