ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ ČINNOST V ÚČETNICTVÍ PODNIKU - Tomandlová, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce je charakterizovat zahraničně obchodní případy, které se objevují v činnostech vybraného podniku. První část práce je zaměřena na problémy a specifické případy, které se vyskytují v zahraničně obchodních transakcích. Nejprve popisuji význam zahraničního obchodu a přístupy k jeho provádění. Další kapitoly pojednávají o kurzech měn, kurzových rozdílech, funkcích cla, celních režimech, daňových problémech - zejména oblast daně z přidané hodnoty a o odlišnostech mezinárodních obchodních operací při uzavírání kupních smluv. Společnost, kterou jsem si zvolila pro analýzu zahraničně obchodních činností je výrobní družstvo Ledenický nábytek. Zaměřuji se na nejvíce významné obchodní aktivity a specifické oblasti, které tato společnost řeší při obchodování se zahraničními partnery ze zemí Evropské unie a porovnávám je se standardními postupy. V případě nevhodných postupů nebo nejasností, navrhuji lepší a vhodnější způsoby řešení.
FOREIGN TRADE ACTIVITY IN ACCOUTING OF COMPANY
Keywords: zahraniční obchod; kurzové rozdíly; celní režimy; daň z přidané hodnoty; specifické obchodní případy; foreign trade; exchange rate differences; dutiable modes; value added tax; specific business cases