Obecně závazné vyhlášky v praxi - Bušková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá obecně závaznými vyhláškami v praxi. Toto téma je velice důležité pro správné fungování obcí v samostatné působnosti. Hlavním cílem je analýza obecně závazných vyhlášek a následné zpracování postupu navrhování a schvalování obecně závazných vyhlášek. V literární části jsem se zaměřila na vysvětlení pojmů týkajících se obecně závazných vyhlášek obcí a pojmy, které s nimi souvisí. Jedná se o základy veřejné správy, kde jsou vysvětleny pojmy správa, veřejná správa, samospráva a působnost právních předpisů. Dále se literární část zabývá obecním zřízením a místními právními předpisy. Místní právní předpisy obcí zahrnují obecně závazné vyhlášky obcí a nařízení obcí. V jednotlivých kapitolách je přiblížena problematika obecně závazných vyhlášek obcí a jejich proces vydávání, dozor, kontrola a sankce. Součástí teoretické části jsou také vyjmenovány druhy obecně závazných vyhlášek obcí a podrobné zpracování poplatků, které mohou být upraveny pomocí obecně závazné vyhlášky o místních poplatcích. Poslední kapitolou literární části je tvorba územní samosprávy v Evropě. Praktická část se zabývá rozborem obecně závazných vyhlášek o místních poplatcích 3 konkrétních měst. Součástí praktické části je město Zliv, Lišov a České Budějovice. Tyto města jsem si vybrala, abych v závěru poukázala na rozdíly mezi malou, střední a velkou obcí. V jednotlivých kapitolách praktické části jsou rozebrána jednotlivá města a jejich obecně závazná vyhláška o místních poplatcích. Obecně závazná vyhláška o místních poplatcích byla vybrána z důvodu zjištění, o jakou výši se tyto poplatky liší v jednotlivých městech. K jednotlivým poplatkům jsou uvedené praktické situace. V další kapitole nalezneme zhodnocení a poukázání na rozdíly obecně závazných vyhlášek o místních poplatcích těchto měst. V předposlední kapitole praktické části jsem provedla SWOT analýzu obecně závazných vyhlášek města Zliv. V této analýze jsem zjistila současný stav obecně závazných vyhlášek města a následně jsem doporučila návrhy na zlepšení současného stavu v městě Zliv.
Generally Binding Regulations of Municipalities in Practice
Keywords: Obecně závazné vyhlášky; obce; místní předpisy; samostatná působnost; SWOT analýza; generally binding regulations; municipality; local fees; areas of responsibility; SWOT analysis