Obraz dětství a mládí sv. Václava a sv. Vojtěcha v českých legendách - Závodská, Dana (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce pojednává o obrazu dětství a mládí svatého Václava a svatého Vojtěcha v českých legendách. O tom, jak jsou vnímány v staroslověnské a latinské hagiografii. Práce si všímá kontinuity, ale také odlišností motivů v jednotlivých dílech. Součástí práce je seznámení se s historickou dobou, ve které oba světci žili, s jejich činy a osudy. Důraz je kladen na přelomová období během jejich dospívání a s ním spojenou datací. V průběhu celé práce jsou legendy konfrontovány s poznatky literárních historiků a antropologů, které se snaží potvrdit či vyvrátit pravdivost václavské a vojtěšské hagiografie.
The childhood and youth of St. Václav and St. Vojtěch in the Czech Legends
Keywords: dětství; mládí; svatý Václav; svatý Vojtěch; legenda; hagiografie; childhood; youth; Saint Wenceslaus; Saint Adalbert; legend; hagiography