Vliv faktorů vnějšího prostředí na vývoj průduchů v epidermis Arabidopsis thaliana - přenos signálu. - Hoštičková, Irena (Jihočeská univerzita, 2013)
Funkce průduchů a geneticky založená regulace jejich počtu je zajímavým a důležitým předmětem výzkumu. Hustota průduchů na listech rostlin je ovlivněna také vnějšími faktory prostředí, např. koncentrací CO2 v atmosféře a ozářeností fotosynteticky účinným zářením (PAR). Tyto dva faktory mají společný efekt ? mohou změnit vnitřní koncentraci CO2 v listu (Ci). Nabízí se proto otázka, zda vnitřní koncentrace CO2 nemůže být signálem pro expresi genů řídících vývoj průduchů na listu. Podle hypotézy, na jejímž základě vznikla tato diplomová práce, jsem očekávala, že v případě snížení Ci dojde ke zvýšení exprese pozitivního regulátoru hustoty průduchů na listu STOMAGENu. U rostlin, kterým byla vnitřní koncentrace CO2 snížena pomocí zvýšené ozářenosti byla exprese stomagenu zvýšená. U rostlin, kde však byla vnitřní koncentrace CO2 snížena přidáním kyseliny abscisové do živného roztoku nebyl zjištěn žádný efekt na expresi stomagenu. Z výsledku těchto pokusů tedy vyplývá, že exprese STOMAGENu není ovlivněná vnitřní koncentrací CO2.
Influence of environmental factors on stomatal development in epidermis of Arabidopsis thaliana - signal trasduction.
Keywords: Průduchy; CO2; světlo; ABA; STOMAGEN; Stomata; CO2; light; ABA; STOMAGEN