Sledování sociálního chování u morčat v modelové situaci - Eliáš, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce bylo zjistit sociální chování a interakce mezi ustálenou skupinou morčat (Cavia aperea var. porcellus) a nově sestavenými skupinami, přičemž každá skupina byla sledována třikrát, vždy celých 24 hodin. Celkem bylo sledováno 12 krátkosrstých morčat hladkého plemene s vyrovnanou věkovou skladbou, rozdělených ve třech skupinách. Chování a aktivity morčat byly zaznamenávány na videokameru s následným hodnocením videozáznamů pomocí etogramů a slovního popisu. Mezi takto sledované a hodnocené aktivity patřil odpočinek a spánek, příjem krmiva a vody, komfortní chování, pohyb a konflikt. U morčat byly prokázány rozdíly v chování pro všechny sledované aktivity. Projevila se individualita jedinců a jejich různé chování, kdy se každý z nich choval trochu jinak oproti ostatním. Porovnáváním skupin pak byly zjištěny výrazné rozdíly v chování. Každý jedinec se choval trochu jinak, stejný vzorec chování se však mezi skupinami neopakoval. Dále bylo zjištěno, že počet konfliktů mezi morčaty ustává s časem, po který jsou morčata spolu.
Observation of social behaviour in guinea pigs in model situation
Keywords: morče domácí; etologie; stres; sociální chování; guinea pig; ethology; stress; social behaviour