Moliere na pražských divadelních scénách (1848 - 1948) - Mlezivová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce je přiblížit recepci Moli\'erova díla z pohledu toho, jakým způsobem bylo prezentováno a vnímáno v českém pražském divadelním prostředí mezi lety 1848-1948. Práce se zabývá obdobím, ve kterém Moli\'ere tvořil, rozborem jeho díla, následným přiblížením dané epochy v dějinách české kultury a ztvárněním inscenací tohoto klasického autora v podání českých divadelních tvůrců a umělců. Z dobového tisku se pokusíme zjistit úspěšnost Moli\'erovy tvorby v českém podání u pražského publika a případné odchylky v jevištní realizaci her od původního autorova záměru, se kterým bylo dílo vytvořeno v 17. století.
Moliere on the Prague Theatre Stages (1848 - 1948)