Analýza identifikačních metod v oblasti účetních podvodů - Jarolímková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou kreativního účetnictví a na něj navazující manipulací účetních výkazů. Jedná se o aktuální téma u nás i ve světě. Po několika světových skandálech v oblasti záměrného vykazování nepravdivého obrazu účetnictví je čím dál tím větší důraz kladen na vypovídací schopnost účetních výkazů a zejména pak i jejich věrnost, poctivost a pravdivost. Účetní výkazy jsou často podkladem pro činění ekonomických rozhodnutí externích uživatelů účetních závěrek. Proto je třeba klást důraz na možné další metody vedoucí k odhalení nesprávností v nich uvedených. V literární části diplomové práce je čtenář seznámen se základními pojmy, vymezením kreativního účetnictví a účetního podvodu. Je zde předložen i soubor vybraných identifikačních metod sloužící jak k prevenci před vznikem, tak i k detekci účetních podvodů. Praktická část práce aplikuje čtyři vybrané modely na účetní výkazy vybrané účetní jednotky. Jedná se o malou účetní jednotku bez povinnosti auditu, kde hlavní činností je poskytování služeb. Aplikované a dále porovnávané jsou modely Beneish M-Score, Jones model nediskreční akruálnosti, model CFEBT a Piotroski F-Score. Doplňkem je bankrotní Altmanův model, který hodnotí finanční zdraví účetní jednotky, avšak nevypovídá nic o možnosti narušení věrného a poctivého obrazu účetnictví ve zkoumaném období. Riziková období jsou detailněji analyzována pomocí základních technik finanční analýzy. Závěr práce pak poskytuje vyhodnocení aplikovatelnosti a vhodnosti použitých metod na daný typ podnikání.
Analysis of identification methods in the field of accounting fraud
Keywords: kreativní účetnictví; účetní podvod; zmanipulované účetní výkazy; metody detekce; creative accounting; accounting fraud; manipulated financial statements; methods of detection