Hlodavci jako rezervoár hantavirů - Kamiš, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato studie sledovala přítomnost hantavirů u volně žijících hlodavců a hmyzožravců z urbánních lokalit České republiky. Velké množství rezervoárových hostitelů hantavirů bylo vyšetřeno na přítomnost hantavirové RNA v různých tkáních a orgánech, za použití univerzálních a specifických primerů pro amplifikaci fragmentů velkého a malého segmentu hantavirové genomové RNA. Získané nukleotidové sekvence byly použity k rekonstrukci fylogenetických vztahů. Byly detekovány čtyři různé druhy hantavirů, včetně dvou (potenciálně) patogenních pro člověka. Dále byl byly pozorovány mezidruhové hostitelské spillover infekce a tkáňový tropismus specifický pro jednotlivé druhy hantavirů.
Rodents as reservoirs of hantaviruses
Keywords: Dobrava orthohantavirus; Tula orthohantavirus; Seewis orthohantavirus; Asikkala orthohantavirus; hlodavci; fylogenetika; hostitelská specificita; tkáňová specifita; Dobrava orthohantavirus; Tula orthohantavirus; Seewis orthohantavirus; Asikkala orthohantavirus; rodent; phylogeny; host specificity; tissue specificity